Zo onderhoud je buitenverlichting

De donkere dagen komen er weer aan dit betekent dat de buitenverlichting weer op orde moet worden gebracht. Want net zoals de rest van de tuin heeft de buitenverlichting ook het nodige onderhoud nodig. Na de aanleg van de buitenverlichting kijken veel mensen er niet meer naar om. De verlichting heeft weliswaar weinig onderhoud nodig, maar dit betekent niet dat je er helemaal niet meer naar om hoeft te kijken. Het beste is om minimaal twee keer in het jaar de verlichting te controleren en te reinigen. In deze blog lees je hoe je dit het beste kunt onderhouden.

Verlichting reinigen

Bijna alle buitenverlichting is voorzien van een speciale poedercoating, waardoor het eigenlijk weinig onderhoud nodig heeft. Maar toch is het beter om de verlichting niet aan het lot over te laten. De lampen staan dag in dag uit in de buitenlucht en daardoor wordt het blootgesteld aan verschillende weertypes. Regen, hagel, wind en de zon laten de nodige sporen achter op de buitenverlichting.

Teakhouten verlichting

Bekijk van te voren van welk materiaal je verlichting gemaakt is. Een lamp van teakhout kun je het beste vooraf even helemaal nat spuiten met de tuinslang. Vervolgens meng je een kopje keukenzout of soda met een emmer lauw warm water en kun je het schrobben met een schuurspons of grove borstel. Na het schrobben spoel je het teak na met de tuinslang.

Onderhoud RVS delen

Roestvast staal ofwel rvs is roestbestendig, maar toch kan er roest ontstaan door vuilafzettingen, meststoffen of zouten. Daarom is het verstandig om de rvs delen van armaturen te onderhouden met een speciaal reinigingsmiddel. Vlekken kan je eventueel eenvoudig verwijderen met een katoenen doekje met enkele olijfolie druppels. Wrijf de armaturen in en neem af met een droge doek. Ook kun je de armaturen eenvoudig reinigen met water en een beetje ammoniak. Het is wel belangrijk dat je een zachte doek of zachte borstel gebruikt, zodat je geen krassen achterlaat.

Lampjes verwisselen

Tuinverlichting met halogeen of gloeilampjes moeten regelmatig worden vervangen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van hoe vaak ze branden. Een kapotte lichtbron kan het beste zo snel mogelijk worden vervangen, omdat er anders misschien vocht in de buitenlamp terecht kan komen waardoor er kortsluiting kan ontstaan. Het vervangen van een lichtbron is eenvoudig doordat de meeste lichtvensters met de hand te openen zijn, waardoor je het lampje gemakkelijk kunt vervangen.

Verlichting rechtzetten

De buitenverlichting staat in weer en wind, daarom is het niet zo gek dat het na verloop van tijd scheef gaat staan. Dit komt meestal voor bij lampen die op een grondspie of fundatieblok zijn geplaatst. Het beste is om deze lampen niet met de hand recht te trekken, want hierdoor kan het gebeuren dat de verankering breekt. Het is verstandiger om de grond rondom de spie of fundatie vrij te graven en de verlichting weer waterpas te zetten. De grond kun je daarna weer aanvullen en dichten door het goed aan te stampen.

Tot slot…

Deze blog is in samenwerking met Nostalux.nl tot stand gekomen. Met 1500 m² is Nostalux al ruim 50 jaar de grootste in buitenverlichting in Nederland. Naast buitenverlichting vind je hier ook onder andere prachtige binnenverlichting, brievenbussen, zonnewijzers, windlichten en tuinaccessoires. De fysieke winkel is te bezoeken in Zwaagdijk-Oost gelegen in Noord-Holland. Maar je kunt ook terecht in de webshop. Wanneer je op werkdagen voor 15:00 uur hebt besteld, ontvang je jouw bestelling de volgende dag al in huis. Daarnaast bieden ze een bedenktijd van 14 dagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *