Zelf aan de slag met het leggen van graszoden

Het duurt niet lang meer eerdat het tuinseizoen begint. Heb jij ook al weer de kriebels om je tuin onder handen te nemen? Misschien staat het leggen van graszoden wel bovenaan je te doen lijstje. Om je hier bij te helpen hebben we alvast wat tips voor je:

Benodigdheden bij het graszoden leggen:
1. Kruiwagen
2. Grasmaaier
3. Hark
4. Mes
5. Plank
6. Schop
7. Tuinhandschoenen
8. Tuinslang
9. Tuinwals
10. Zwarte aarde

Wanneer graszoden leggen?
Graszoden kan je het hele jaar door leggen, behalve wanneer er vorst in de grond zit. Gaat het na het leggen van de graszoden vriezen dan is dat niet zo erg. Het gras zal daardoor hoogstens tijdelijk bevriezen. Zodra de temperatuur boven het vriespunt komt zullen de wortels weer gaan groeien. Wanneer je de graszoden hebt is het wijs deze nog dezelfde dag te leggen. Zo voorkom je verkleuring.

De voorbereiding op het leggen van graszoden
Allereerst is het zaak om de aarde goed om te spitten. Ligt hier nog (oud) gras verwijder dit dan volledig of spit het goed door de grond. Zorg ervoor dat je tot minstens 10 centimeter diep de aarde los schept. Om het geheel daarna egaal te maken kan je de bodem voorzien van een laag zwarte aarde. Let er goed op dat je de grond goed egaliseert voordat je de graszoden neer gaat leggen. Gebruik een wals om de aarde te verdichten. Je kunt eventueel ook een plank gebruiken waar je herhaaldelijk overheen loopt. Hark de aarde daarna aan zodat je een glad geheel krijgt.

Graszoden leggen
Wanneer je begint met het leggen van de graszoden mogen deze ietwat vochtig aanvoelen. De onderzijde van de grasmatten mogen echter niet heel vochtig zijn, anders kunnen de grasmatten zich niet goed hechten aan de aarde. Rol de graszoden één voor één uit en sluit ze goed tegen elkaar aan. Lukt het niet om een graszode helemaal egaal neer te leggen, haal de graszode er dan weer even weg. Verwijder aarde waar nodig of vul het aan met wat extra grond, tot je een egaal geheel krijgt. Is het na het leggen van de grasmatten warm en droog weer leg dan wat aarde op de buitenste randen van de grasmatten als bescherming tegen uitdroging.

Het gras verzorgen
Om er voor te zorgen dat de graszoden goed contact maken met de grond kan je het gras het best goed aanrollen. Wanneer je hiermee klaar bent moet je niet vergeten het gras direct nat te maken door het even flink te sproeien. Wanneer je er zeker van wilt zijn dat het gras nat genoeg is kan je een stukje van een graszode optillen. Is de onderzijde vochtig dan heeft het gras voorlopig genoeg water gehad. De periode daarna sproei je weer zodra het gras droog aanvoelt. Het beste is het om dit aan het begin van de dag te doen. Vooral om te voorkomen dat het gras in de nacht vochtig is waardoor er paddenstoelen in het gras zouden kunnen ontstaan.

Tijd om te maaien
Vind je het gras te lang dan kan je het, mits het droog is, direct maaien. Maai de eerste keer tot een lengte van minstens 4,5 centimeter. Op deze manier oogt je nieuwe gazon direct netjes en verzorgt.

Bron: https://www.tuinengras.nl/graszoden-leggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *