Tuingereedschap, waar let ik op?

Fanatieke tuinders kennen het probleem; pijnlijke handen, afgebroken handvaten of een lekkende tuinslang. Om goed en plezierig in te tuin te kunnen werken, heb je natuurlijk wel goed gereedschap nodig. ‘Goed tuingereedschap zal wel hetzelfde betekenen als duur tuingereedschap’, hoor ik je zeggen. Dit is gelukkig niet waar. Het zou toch wat zijn als wij als fanatieke tuinliefhebbers ook nog dure spullen moeten kopen om bezig te zijn met de natuur.

Handvat

Bij gereedschap als harken en schoffels is het handvat heel belangrijk. Twee dingen die een goede schoffel moet hebben:

  • Een handvat dat goed zit en niet makkelijk loslaat of afbreekt (ook niet na intensief gebruik).
  • Een handvat dat lekker in de hand ligt. Sommige handvaten zijn te dik of juist te smal waardoor je pijn in je hand kan krijgen of zelfs last van eelt of blaren krijgt. Tuinhandschoenen helpen wel tegen eelt, maar niet tegen een pijnlijke hand.

Dit geldt voor zowel lange schoffels als handschoffels.

Grasmaaier

Er is niet persé een goede grasmaaier of een slechte grasmaaier. Als je duurzaamheid erg belangrijk vindt, dan kun je het beste kiezen voor een handgrasmaaier. Dit kost uiteraard wel meer inspanning dan een elektrische grasmaaier of een die op benzine loopt. Een nadeel van elektrische of benzine grasmaaiers is dat deze makkelijker kapot kunnen gaan en ook onderhoud vergen. Bij een normale grasmaaier is dit niet zo, dus deze heeft een veel langere levenscyclus. Ook wordt de heerlijke geur van gemaaid gas niet overtroffen door een benzinegeur.

Bescherm je planten

Een aantal planten zijn een gewild hapje van vogels of insecten. Zorg ervoor dat deze planten goed beschermd worden, want anders is je harde werk grotendeels voor niets geweest. Vooral jonge kleine plantjes zijn erg kwetsbaar. Je planten beschermen kan met een vogelnet, een cloche, of met een soort glazen beschermkoepel. Bij hele kleine potjes kun je ook een glas gebruiken, maar erg mooi staat dit niet in de tuin.

Gebruik dus goed tuingereedschap. Dit zorgt voor plezierig werk en mooie resultaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *