Wel of geen hoveniersbedrijf inschakelen?

Heeft je tuin veel onderhoud nodig, wil je je tuin een remake geven of moet deze worden aangelegd, dan sta je voor de keuze of je dit zelf doet of hier een hovenier voor inhuurt. Hier word je geholpen bij het maken van deze beslissing.

Tijd

Wil je zelf je tuin onderhouden, veranderen of aanleggen, dan kost dit veel tijd. Vooral als je niet handig bent of een hekel hebt aan tuinieren. Een klus die een hovenier binnen een of twee dagen geklaard heeft, kan jou enkele weekenden kosten. Daarnaast kan een hoveniersbedrijf meerdere mensen inschakelen bij een groot project. Voor jezelf is het vervelend om mensen uit je omgeving te moeten charteren, als je er überhaupt al hebt die je hierbij kunnen helpen.

Ervaring en inspiratie

Ga je zelf je tuin onderhouden en heb je niet veel verstand van tuinieren, dan kan een verkeerde behandeling leiden tot dode planten. Een hovenier weet precies hoe hij met verschillende planten moet omgaan. Wil je een make-over, of je tuin helemaal nieuw aanleggen, dan moet je inspiratie opdoen. Een hoveniersbedrijf heeft vaak al veel verschillende tuinen aangelegd, en weet dus heel goed wat wel en niet mogelijk is en kan door een simpel gesprek met jou al een heel mooi concept opstellen. Ook als je zelf al ideeën in je hoofd had, kan een hovenier het meteen aangeven als iets niet mogelijk is, of alternatieven geven waar je zelf misschien nog niet aan gedacht had, maar die uiteindelijk praktischer of mooier zijn.

Geld

Een nadeel van het inschakelen van een hovenier is dat het veel geld kost. Is geld een hele belangrijke kwestie, dan kun je ervoor kiezen zelf de tuin aan te pakken. Bij het veranderen of aanleggen van je tuin, moet je dan zelf zorgen voor planten en materialen. Je kunt deze gratis of voor een prikje tweedehands aanschaffen, maar je moet dan meestal zelf alles uitgraven en opladen. Buiten dat dit veel tijd en moeite kost, kan het zijn dat de planten hiervan doodgaan, waardoor je toch weer nieuwe planten moet gaan kopen. Een hovenier kan je ook geld besparen, bijvoorbeeld wanneer je tijdens het tuinieren praktische problemen tegenkomt die een hovenier van tevoren al had bedacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *