Kunststof profielen

Er is momenteel zowel op internet als bij groothandels zoals Gamma en Hubo een enorm aanbod van kunststof profielen te vinden. Zowel particulieren als industriële bedrijven hebben de mogelijkheid om in het aanbod, het voor hun gewenste product te vinden of om een specifiek profiel te laten maken zodat het volledig voldoet aan de nodige eisen. Kunststof profielen komen vooral aan bod in de bouwindustrie maar daarnaast kunnen ze ook nodig zijn in de Retail en andere industrietakken. Ze worden vervaardigd door middel van extrusie. Bij deze techniek wordt een kunststof materiaal verwarmd waardoor het materiaal vervormbaar wordt en door een matrijs wordt geperst. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Er wordt vooral gebruik gemaakt plastics zoals PVC, PE, ABS, PS, PC, PU, POM, SB en PMMA. Dit levert voornamelijk harde, stevige profielen. Daarnaast zijn er ook soepelere profielen te verkrijgen door gebruik te maken van PVC, PU, EVA, TR, enz. De kleur, het materiaal en de hardheid kan volledig door jezelf gekozen worden zodat het product voldoet aan de voor jou belangrijkste eisen.

Enkele toepassingen van kunststof profielen

Waar vind je overal kunststof profielen? Er zijn alvast veel plekken waar ze opduiken en je ze niet meteen zou verwachten. Zo is de afdekkap van een zonnebank een kunststof profiel maar ook bij aquaria komen ze voor. Daarnaast natuurlijk ook enkele in de bouwindustrie zoals deur- en raamkozijnen of dak profielen of als verbindingsstuk om een geluidsdichte wand te plaatsen zoals nuttig kan zijn bij het vervaardigen van een wachtkamer. De rand van een vliegenraam is een ander voorbeeld van een kunststof profiel. Duidelijk dus meer mogelijkheden dan je misschien eerst in gedachten had.

Kunststof profiel beter voor het milieu

Hoewel het misschien een beetje raar klinkt, is het gebruik van kunststof profielen milieuvriendelijker dan je zou denken. Zo wordt er tegenwoordig gebruik gemaakt van gerecycleerde kunststoffen om nieuwe producten van te maken. Bovendien hebben de vervaardigde kunststof profielen een veel langere levensduur (tot wel vijftig jaar!) in vergelijking met een houten profiel en bijgevolg zullen ze niet zo snel vervangen moeten worden. Ook de productiemethoden zijn de afgelopen jaren veel verbeterd waardoor er weinig overschot is na het productieproces en bijgevolg het afval tot een minimum beperkt wordt. Bovendien heeft kunststof het voordeel dat het een zeer isolerend materiaal is en bijgevolg zullen stookkosten ook lager zijn dan voor het plaatsen van kunststof profielen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *