De hortensia als blikvanger in de woonkamer

De kamerhortensia is een van die planten die vaak wordt geassocieerd met vroeger. Waar je ze jaren terug in vele interieurs zag, is het jarenlang stil geweest rondom deze plant. Maar nu is hij helemaal terug en brengen we hem vol onder de aandacht. In dit artikel vind je dan ook meerdere soorten kamerhortensia’s, op verschillende manieren gestyled. En natuurlijk lees je hieronder alles dat je moet weten over de verzorging van kamerhortensia’s.

Kamerhortensia is een eyecatcher

Kamerhortensia’s, ook wel bekend onder de Latijnse naam Hydrangea, worden gekenmerkt door hun grote bloemschermen met kleine stervormige bloemen. Daarmee vormen ze automatisch de blikvanger in huis. Omdat ze in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, kun je ze daarnaast afstemmen op de kleur van je interieur. Sommige hortensia’s veranderen van kleur naarmate ze verder bloeien. Anderen hebben van begin af aan meerdere kleuren, zoals licht roze-groen. Een goed alternatief is de Strelitzia Paradijsvogelplant. Maar ook de orchidee heeft een soortgelijk stijlvol karakter. 

Tip: houd er rekening mee dat hortensia’s giftig zijn voor katten. Kijk dus uit dat je je lieveling er niet aan laat knabbelen en zet ze het liefst buiten hun bereik.

Verzorging kamerhortensia

De verzorging van de kamerhortensia is niet moeilijk, maar hij verwacht wel dat je consequent bent in het geven van water. Een aantal verzorgingstips voor hortensia’s:

  • Lichte plek: de kamerhortensia houdt van licht. Zet hem daarom op een lichte plek. Voorkom wel dat je hem in direct zonlicht zet, want daar is ‘ie dan weer niet zo dol op.
  • Vochtige grond: over het algemeen geldt dat planten met bloemen meer water nodig hebben dan groene planten. Gezien de grote bloemschermen van de hortensia, kun je dus wel verwachten dat hij erg dorstig is. Zorg er daarom voor dat de grond vochtig blijft. Afhankelijk van de temperaturen in huis, kan dit betekenen dat je plant om de dag een plons water nodig heeft. Dompelbadjes worden kamerhortensia’s ook blij van.
  • Schoteltje voor afwatering: alhoewel de hortensia dus van een vochtige grond houdt, is te veel water net zo funest als te weinig. Zorg er daarom voor dat hij in een pot zit met een gat aan de onderkant. De pot zet je op een schoteltje, zodat het teveel aan water daarin kan lopen. Wat na een half uur nog in het schoteltje zit, kun je weggooien. Doe je dat niet, dan krijgen de wortels geen zuurstof en zullen ze afsterven. Het gevolg is dat de bloemen en bladeren gaan hangen, net als wanneer de grond te droog is.
  • Dompelbadjes: zoals gezegd, worden kamerhortensia’s blij van dompelbadjes. Ben je vergeten water te geven en is de kluit helemaal uitgedroogd? Dan worden ze nóg blijer van zo’n badje. Laat de plant zich helemaal volzuigen met water en laat hem daarna even uitlekken. Zet hem vervolgens op een koele plek neer om bij te komen. Dit kan even duren, dus vergeet vooral niet om hem vervolgens weer goed water te blijven geven.

Interieurtip

Is de kamerhortensia in huis uitgebloeid? Knip de uitgebloeide bloemen 15 cm terug en zet hem in de volle grond of een ruime pot in de tuin. Zorg ervoor dat ook dan de grond niet te droog is. Houd er rekening mee dat dit pas kan als er geen nachtvorst meer is. Was je al op zoek naar een mooie blikvanger in huis? Zo simpel kan het zijn: met een kamerhortensia heb je dat in één klap voor elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *