Terras aanleggen in je tuin

Terrassen kunnen verschillende functies hebben. Ook die in je tuin. Terrassen aanleggen gebeurt om een zitje te creëren, of een stallingsplaats te maken voor bijvoorbeeld fietsen of tuinmeubilair. Een mooi terras betrekt je tuin wat meer bij je zitkamer. Veel mensen vragen zich af of een terras aanleggen een klus is die ze zelf kan doen, of dat je een specialist moet laten komen. Je kan het in principe zelf als je secuur kan werken, enigszins handig bent en houdt van een fysieke uitdaging.

Plaats afgraven

De eerste handelingen van een terras aanleggen, beginnen bij het vrijmaken van de ondergrond. Oude tegels moeten verwijderd worden, net als planten en wortels. Bij het terrassen aanleggen moet je rekening houden met een verloop van de grond, zodat regenwater richting de tuin wegloopt. Het verloop van je ondergrond bepaal je aan de hand van paaltjes waartussen een draad gespannen is. Meestal is het voldoende om de kant bij het huis 3 centimeter onder de dorpel af te graven. De zijde het verst van het huis af mag ongeveer 5 tot 6 centimeter onder de dorpel afgegraven worden. Met een waterpas zorg je dat dit over de breedte van het terras gelijk is.

Plaatsen tegels

Terrassen aanleggen doe je het beste op een laag van wit zand of worteldoek, afgedekt met een laagje cementpoeder. Dit doe je om te voorkomen dat er gras en onkruid door de voegen naar boven groeit. De cementpoeder stamp je goed aan. Daarna kun je de tegels of klinkers in een patroon leggen zoals je dat voor ogen had. Loop niet op de zorgvuldig klaargemaakte zandlaag en zorg dat de tegels strak tegen elkaar aan liggen. Gebruik een rubberhamer om de stenen op een juiste diepte te slaan. Als het terras vol ligt, gebruik je boordstenen om het geheel op zijn plaats te houden. Een terras dat een stevig gewicht moet dragen, zoals een auto, moet aangestampt worden met een trilplaat. Bij een terras voor een zitje is dat niet echt nodig. Bestrooi je terras met zilverzand om lege ruimtes op te vullen. Hoe secuurder je dit doet, hoe strakker je terras in model blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *