Mooie planten voor in de tuin

Geranium PatriciaNu de winter langzaam zijn intrede doet, bereidt de tuin zich voor op de komende wintermaanden. Het meeste blad is inmiddels wel gevallen en bladverliezende vaste planten en siergrassen overwinteren in de bodem. Hoewel er ook gewoon in de winter geplant kan worden (zolang het niet vriest), maken veel tuinliefhebbers in deze maanden juist plannen voor het komende voorjaar. Heerlijk met een kop warme chocomel bij de openhaard brainstormen over een mooi ontwerp van de tuin!

Aangezien het rijk der planten zo ontzettend groot is, kun je ooit (letterlijk) door de bomen het bos niet meer zien. Om je een handje op weg te helpen, volgen hieronder een aantal tuinplanten die de laatste jaren enorm aan populariteit hebben gewonnen. Wellicht zijn deze planten ook een aanwinst bij jou in de tuin!

Leliegras (Liriope muscari)

Het Leliegras, dat wordt onderverdeeld onder de productgroepen siergrassen en vaste planten, is een prachtige groenblijvende tuinplant met sierlijk overhangend, groen blad. Aan het einde van de zomer ontwikkelen zich paarse bloemaren die mooi boven het blad uitsteken. Populaire soorten zijn de Liriope muscari ‘Moneymaker’ (paarse bloemen) en Liriope muscari ‘Monroe White’ (witte bloemen). Voorkeur gaat hierbij uit naar een half beschaduwde plek in de tuin. Geeft het Leliegras voldoende mest zodat je jaarrond kunt genieten van het frisse, donkergroene blad.

Japanse hulst (Ilex crenata)

Na diverse problemen zoals de Buxus schimmel en Buxus rups, ging men op zoek naar een alternatief om deze klassieker te kunnen vervangen. Hoewel veel mensen nog steeds voor de Buxus kiezen (ondanks de ongemakken die kunnen optreden) wint de Japanse hulst, ook wel Ilex crenata genoemd, steeds meer aan populariteit. De Ilex lijkt in veel opzichten op de Buxus, alleen is deze soort niet vatbaar voor de gevreesde schimmel en rups. Wil je een mooie haag creëren? Kies van voor de cultivar Ilex crenata ‘Convexa’. Deze komt het dichtst in de buurt van de Buxus

Ooievaarsbek (Geranium)

Hoewel deze plant vaak wordt gezien als de plant bij ‘oma op de vensterbank’, is de buiten variant nog steeds erg geliefd. Nadat in 2013 de Geranium ‘Rozanne’ is uitgroepen tot tuinplant van het jaar, is er een flinke impuls gegeven aan de Ooievaarsbek. De Geranium bestaat uit vele verschillende cultivars met prachtige gedetailleerde bloemen in diverse verschillende kleuren. Enkele mooie exemplaren die maanden echter elkaar bloeien zijn de Geranium sanguineum ‘Striatum’, Geranium nodosum, Geranium sanguineum ‘Max Frei’, Geranium sanguineum ‘Album’ en de Geranium ‘Patricia’. Kortom, een tuinplant waar je geen spijt van zult krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *