Tuin ontwerpen met tuinplanten

De grote delen, zoals grasveld, terras, tuinhuis, schutting en dergelijke zijn oké. Toch wil je graag wat aan je tuin veranderen. Die ene te hoge boom moet omgezaagd worden, enkele verouderde struiken wil je ook uit je tuin halen om er vervolgens nieuwe struiken voor in de plaats te zetten. Ook in dit geval is het handig om een plan te maken. Een tuinontwerp alleen voor struiken en planten. Je houdt dan rekening met de stand van de zon en de schaduw en zet op papier welke planten op welke plek moeten komen. Welke planten hebben jouw voorkeur, groenblijvende of bladverliezende? Kies voor beide, want dat maakt de tuin spannend, zoals Rob zo mooi vertellen kan.

Tuin opnieuw aanleggen

Wanneer je een wat verouderde tuin hebt, is het een uitdaging om er iets geheel nieuws van te maken. Bekijk online de prachtige tuinen en je krijgt volop inspiratie voor je eigen tuin. Ken vooraf je budget, dat is wel belangrijk! Je krijgt uitgebreide informatie bij de planten, bomen en struiken, daardoor kun jij je tuin opnieuw goed aanleggen. Je weet hoe de tuin was, wat je zeker niet meer wilt en wat je anders wilt. Wil je meer grondbegroeiing waardoor het zand wordt vastgehouden, wil je meer bloeiende struiken, wil je rozen in je tuin, wil je planten in bakken enz.? Het is een hele klus (wel een leuke klus) om planten, bomen en struiken te kiezen, want het aanbod is erg mooi en groot. Let ook op de afmetingen van de struiken en bomen. Houd rekening met het feit dat deze over enkele jaren een stuk groter zijn. Geef planten, bomen en struiken voldoende ruimte om goed en mooi te kunnen groeien.

Waar moeten de tuinplanten staan?

In elk tuinboek, online en in elk tuincentrum krijg je advies over de beste standplaats voor de tuinplanten. Ook op een kaartje bij de planten zelf staat een beschrijving van de belangrijkste weetjes over de plant. Het is echter aan jou om die juiste standplaats in je eigen tuin te vinden. Elke tuin heeft te maken met andere omgevingsfactoren. Wanneer er bij de buren hoge bomen staan dan zullen jouw planten in de buurt van die bomen daar last van ondervinden, droogte, wortels van de bomen. En hoe is het gesteld met de grond? Moet je die niet eerst verbeteren? Met deze factoren zul je altijd rekening moeten houden. Wanneer je al een tijdje tuiniert dan leer je vanzelf welke planten er in jouw tuin het beste tot hun recht komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *